wat is transactionele analyse

Transactionele Analyse (TA) is een persoonlijkheidstheorie en een methode voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.

TA werd opgericht door psychiater Eric Berne in de jaren 1950 en 1960 en is sindsdien voortdurend in ontwikkeling.

Oorspronkelijk werd TA ontwikkeld als een nieuwe vorm van psychotherapie met een nadruk op een open en gelijkwaardige dialoog tussen cliënt en therapeut.

Omdat TA zich richt op het versterken van individuen, maar ook op het begrijpen van de relaties die we met anderen aangaan, is TA ook buiten het therapeutische veld ontwikkeld.

Het is nu een bruikbaar model dat wordt gebruikt in psychotherapie, counseling, onderwijs, organisatieontwikkeling en in klinisch werk met gezinnen, paren en individuen.

Er worden nog steeds nieuwe toepassingen ontwikkeld op verschillende gebieden.

Naast een persoonlijkheidstheorie biedt Transactionele Analyse een scala aan modellen die gebruikt kunnen worden om communicatie en relaties te verduidelijken.

Deze modellen kunnen helpen bij het ontdekken van wat er mis gaat in de communicatie en hoe je kunt communiceren met een beter resultaat.

TA kan worden gebruikt bij het analyseren en veranderen van patronen die belemmeren bij het behalen van levensdoelen.

Veel TA-begrippen zijn eenvoudig te leren en toe te passen, waardoor ze zeer bruikbaar en effectief zijn.

Wie meer over TA wil weten kan een van de vele boeken over TA lezen, bijvoorbeeld dat van Marijke Arendsen Hein, ‘TA elke dag’ of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse.