top of page

De laatste dag


Sinds gisteren ben ik terug in Nederland.


Op het journaal hoorde ik dat het Israëlische leger een 'inval' heeft uitgevoerd op de Westelijke Jordaanoever. Te zien was hoe een militaire bulldozer een geasfalteerde weg 'openritste'.


In mijn ogen heeft dit alles weg van 'staatsvandalisme'. Typische daden van machthebbers om het leven van machtelozen nog moeilijker te maken dan het al is. Palestijnen kunnen immers alleen maar toekijken hoe Israëlische militairen hun woonplaatsen vernielen en vernietigen.


Alleen al vanwege de columns van Carolien Roelants blijf ik abonnee van NRC. Op de 27ste schreef zij een column onder de titel 'Tot in lengte der dagen in het puin kamperen'.


In Gaza zijn tweederde van alle huizen en andere gebouwen verwoest of beschadigd.

Alle twaalf universiteiten zijn verwoest en 80% van de scholen.

Vorige week veranderde de oude Grote Moskee van Khan Younis in puin.

"Volgens Gazaanse bronnen zijn 620 moskeeën en drie kerken verwoest, en watersystemen en ziekenhuizen."

De 2.2 miljoen Gazanen zijn bijna allemaal ontheemd.

Slechts 11% van de Gazastrook is aangemerkt als veilige zone.


De kosten voor de wederopbouw worden geraamd op 80 miljard dollar.

Maar voordat er iets kan worden gebouwd, moet eerst puin geruimd worden.

Het puinruimen kan jaren duren en zo'n 700 miljoen dollar kosten. Daarbij - de taak wordt bemoeilijkt door niet geëxplodeerde bommen, gevaarlijke vervuiling en menselijke resten onder het puin.


Volgens Mark Jarzombek, hoogleraar architectuurgeschiedenis aan het MIT, gaat het niet alleen om de vernietiging van fysieke infrastructuur, "het is de vernietiging van basisinstellingen van bestuur en van een gevoel van normaliteit."


Volgens Jarzombek zullen de kosten van de wederopbouw onbetaalbaar zijn. "Bouwplaatsen op deze schaal moeten leeg zijn, waardoor een nieuwe golf van ontheemden ontstaat. Wat men ook doet, Gaza zal hier generaties lang mee worstelen." Generaties!


Carolien Roelants sluit haar column als volgt af:


“‘Zal ons lijden ooit eindigen?’, hoorde VN-wederopbouw coördinator Sigrid Kaag mensen in Gaza vragen. Ooit wel misschien. Maar ik zie de oorlog nog niet eindigen, en als die eindigt zie ik troepen beren op de weg naar wederopbouw. Ik zie honderdduizenden mensen die tot in lengte der dagen in een puinzooi kamperen.”


Het is voor iedereen, voor de Palestijnen bovenal, te hopen dat de West Bank niet dezelfde bezettingsverwoesting te wachten staat als Gaza. Maar de woorden van minister Katz van Buitenlandse Zaken doen het ergste vrezen: "We moeten de dreiging [op de West Bank] aanpakken, net zoals we de terroristische infrastructuur in Gaza aanpakken, inclusief de tijdelijke evacuatie van Palestijnse inwoners en alle stappen die nodig zijn. Dit is een oorlog om alles en die moeten we winnen."


Tot slot.


De steden Jenin, Tulkarm en Tubas vallen onder Area A. In Area A is de Palestijnse Autoriteit volledig verantwoordelijk voor het bestuur, politie en ordehandhaving.


Het Israëlisch leger heeft daar dus niets te zoeken. Maar als Israël 'terroristen' en 'zelfverdediging' roept, dan blijkt Israël gewoon te kunnen doen wat het wil. Natuurlijk klinkt er kritiek. Natuurlijk klinken er veroordelingen. Maar er is geen enkel land dat zegt 'genoeg!' en Israël vergaande en ingrijpende sancties oplegt om die pas op te heffen nadat Israël gehoor geeft aan de eisen van het internationaal recht.


Maar goed.

Aangezien de Protestantse Kerk in Nederland de predikantenpensioenen heeft onder gebracht in een pensioenfonds (PFZW) dat schaamteloos belegt in bedrijven die Israëls illegale nederzettingen in stand houden en uitbreiden, valt er nog een lange weg te gaan voordat de politiek de noodzakelijke stappen voor vrede zal zetten - als zelfs onze kerk dat al weigert te doen.


Foto: Een Israëlische bulldozer vernielt een weg tijdens een inval in het vluchtelingenkamp Nur Shams, Tulkarem(AFP via Getty)

Comments


bottom of page